Abreviatures, sigles, símbols

Abreviatura, Símbols, Sigles, Xifres i Noms Comercials

L'abreviatura
L'abreviatura és la representació d'una paraula per una o algunes de les seues lletres.
Una forma senzilla d'escriure les abreviatures dels ordinals és acompanyar la xifra de l'última lletra de la paraula, sense punt:
1a ( primera )
3r ( tercer )
4t ( quart )
7a ( setena )
6è ( sisè )
2n ( segon )


Els símbols
Els símbols són signes especials que representen amb lletres, xifres, pictogrames,... Generalment són usats internacionalment. No tenen punt i final ni tampoc cap marca de plural.
No recomanable
Recomanable
16 h.
16 h
35 km.
35 km
30 min.
30 min

La sigla
La sigla és una abreviatura formada per una lletra inicial, o per un grup d'inicials que s'usen com un terme. No han de portar cap punt, ja que la marca gràfica és el fet d'estar en majúscula. Tampoc tenen cap accent gràfic ni forma de plural i s'apostrofen segons les regles normals d'apostrofació.
No recomanable
Recomanable
l'O.N.U.
l'ONU
el B.U.P.
el BUP
les I.B.Ms.
les IBM

Cal recordar que hi ha algunes sigles, anomenades acrònims, les quals pel seu ús han passat a ser substantius: làser, radar, sida, Renfe, Benelux...

Les sigles s'apostrofen quan les llegim com una paraula. Però si les llegim lletra a lletra, no. Per exemple: O.N.U ho llegim Onu, E.G.B. ho llegim Egebé. Per tant, la primera s'apostrofarà i la segona no. Així apostrofarem l'ONU, l'ECU i l'IVAM, però no ho farem en la EGB, la FM o la IBM.

Xifres: Les xifres romanes (XX) i aràbigues (1,2,3...) les apostrofarem si també ho fem quan van escrites amb caràcters alfabètics (un, onze). Així farem l'1 perquè faríem l'u, i l'11 perquè faríem l'onze.

Noms comercials: Els noms comercials començats amb article, s'apostrofen, però no es contrauen: la tercera planta d'El Corte Inglés, vinc d'El Corral del Pato, un article d'El Punt.

Sèrie d’abreviacions. Si no trobeu els exemples que busqueu, guieu-vos per aquests criteris: 
-         Talleu la paraula després d’una consonant i abans d’una vocal (Princ. per Principat).
-         Podeu fer servir la inicial si creieu que s’entén fàcilment (P. d’Andorra).
-         Poseu l’abreviatura en plural només si la forma abreujada conté l’última lletra de la paraula.
      (carretera > ctra. > ctres., però pàgina > pàg. > pàg.).
-         Les sigles no es dupliquen en plural (Ses Excel·lències > S. E.).

t: Les paraules que comencen amb "S" seguida de consonant (snack, sfumato, Sthendhal) no s'postrofen, ni darrere de l'article ni de la preposició. Així escriurem: el snack, el sfumato o la novel·la de Sthendal.